Már indulás elôtt mintát vettem savignon blanc- ból, élvezet volt, és irodalmaztam is, nehogy félrevogyem a kóstolást. A csoport megbizott bennem és a borválasztàsomban, igyekeztem megfelelnia magas elvárásoknak. Nincs benne túlzás, hogy az uj borországok mezônyében kiemelkedô ország, sokat tud a föld, a klima, valamit az emberek is hozzátehettek és sokat. Azért gondolom, hogy a világ a savignon blancot ismeri el legjobban, mert frenetikus, szájnak örömet adó, fajtájában is különleges és egyenletesen magas minôségû. Legalábbis mi még közepessel sem találkoztunk. A gyümölcsös frisseséget emelném ki. A nagyon gazdag illat utan jön. Atelt íz is, a magas sav nem áll ki, hanem belesimul, jól lehûtve eszményi kisérôje a halnak és tengeri dögöknek. Úgy vettem észre, hogy esti beszélgetésre sajttalmis jóltársul. A palettánkon Dog Point, Yealands, Oyster Bay, Viilla Maria biztosan szerepelt, 2016 és 2017 borai, mind Marlboroughból. A ponot gris is igen szép bortt néhány kiemelkedô ad itt, nagyon jóegyensúlyu, de kevésbé intenziv és nem elég minerális borok. Mivel a SB brutális, ehhez képestma pinot gris halványabb, de benn az elsô osztályban. Horogra került néhány kiemelkedô pinot noir is. Nemcsak a kellemesen kerek iz jön be, hanem a sokbogyóst, , gyümölcsös, aromàs közép is. Utó ízröl kevès tapasztalat gyûlt, nagyon gyorsan fogyott, különôsen bàrányhoz, szarvashoz,A legjobbakat Central Otgaoban kaptuk. A borvidékekismgyönyörûek. Szép nagy bortokok, mindenhol mintaszerûen mûvelve. A bor tükrözi az itteni embereket, tisztán, egyenesen,természetesn.