Napló arról a kalandról, ahogy a nyugdijas éveim elkezdôdtek

Kalandtúra-NZ

Kalandtúra-NZ

Gasztro 5.0

Alázattal az ujzélandi borokról

2017. december 06. - Kékszakállas

Már indulás elôtt mintát vettem savignon blanc- ból, élvezet volt, és irodalmaztam is, nehogy félrevogyem a kóstolást. A csoport megbizott bennem és a borválasztàsomban, igyekeztem megfelelnia magas elvárásoknak. Nincs benne túlzás, hogy az uj borországok mezônyében kiemelkedô ország, sokat tud a föld, a klima, valamit az emberek is hozzátehettek és sokat. Azért gondolom, hogy a világ a savignon blancot ismeri el legjobban, mert frenetikus, szájnak örömet adó, fajtájában is különleges és egyenletesen magas minôségû. Legalábbis mi még közepessel sem találkoztunk. A gyümölcsös frisseséget emelném ki. A nagyon gazdag illat utan jön. Atelt íz is,  a magas sav nem áll ki, hanem belesimul, jól lehûtve eszményi kisérôje a halnak és tengeri dögöknek. Úgy vettem észre, hogy esti beszélgetésre sajttalmis jóltársul. A palettánkon Dog Point, Yealands, Oyster Bay, Viilla Maria biztosan szerepelt, 2016 és 2017 borai, mind Marlboroughból.  A ponot gris is igen szép bortt néhány kiemelkedô ad itt, nagyon jóegyensúlyu, de kevésbé intenziv és nem elég minerális borok. Mivel a SB brutális, ehhez képestma pinot gris halványabb, de benn az elsô osztályban. Horogra került néhány kiemelkedô pinot noir is. Nemcsak a kellemesen kerek iz jön be, hanem a sokbogyóst, , gyümölcsös, aromàs közép is. Utó ízröl kevès tapasztalat gyûlt, nagyon gyorsan fogyott, különôsen bàrányhoz, szarvashoz,A legjobbakat Central Otgaoban kaptuk. A borvidékekismgyönyörûek. Szép nagy bortokok, mindenhol mintaszerûen mûvelve. A bor tükrözi az itteni embereket, tisztán, egyenesen,természetesn. 

56b3a1fa-a8d5-4794-9aa4-242ac86e8d05.jpeg

 

0772552a-1bd7-4954-8204-d4040a9fd2dc.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://nzperiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr6113450035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása